Jostain syystä olen kaksi päivää himoinnut kylmää tomaattikeittoa, vaikka aiemmin moinen olisi ällöttänyt. Löysin kivan ohjeenkin, joka sisälsi kaikenlaista kalttausta ja kovaa työtä, joten päätin vähän oikaista ja kaataa tieltä aitoja.

Alkuperäinen ohje ehdottaa kypsien tomaattien dippaamista kuumaan veteen ja kuoren poistamista, minä poimin market-laarista maustamatonta tomaattimurskaa. Sitten hienonsin erehtymättömin puukoniskuin sekaan muutaman varsisellerin varren, ison lorauksen tomaattimehua, puolikkaan kurkkua ja mausteeksi yrttisuolaa. Merisuola ja mustapippuri olisivat olleet kyllä takuulla parempi vaihtoehto. Surautin koko hoidon kevyesti sauvasekoittimella, tiputtelin mausteeksi aivan jumalaisen hyvää oliiviöljyä ja nautin patongin puuttuessa ruisleivän ja juuston kanssa. Tuohon seuraan kyllä varmasti sopisi aivan loistavasti parmankinkku ja lämmin, rapsakka patonki.

Allergiavapaat kirpeän hedelmän ystävät voivat puristaa sekaan sitruunamehua, antaa takuulla hyvän säväyksen. Alkuperäisessä ohjeessa taidettiin myös muuten mainita sipuli, mutta sitäkään en voi syödä sekä tietysti valkosipuli, mitä olisin kernaasti laittanut ellei se olisi kuivunut kuorensa sisällä surkean pikkuriikkisiksi kiviksi kaapissa. Päällä oli enää muhkea kerros kuorta ja keskellä pakettia ropisevia kynnentynkiä.

Koska varsiselleri on luonnostaan suolaisen makuista, kannattaa suolan osuutta säästellä ja maistella kun soppa on hetken kylmennyt ja maustunut. Kaloreita tässä kevyessä ihanuudessa on ehkä puolikas lusikallisessa, joten anti mennä vaan sen minkä napa vetää.