Nata haastoi minut lapsuusmuistomeemiin, kuten ilmeisesti Eiccakin. Koetetaan nyt vastailla ennen töihin lähtöä. :)

1. Missä ja koska synnyit?
Yhtenä kuumana kesänä 1980 Kuopion kätilöopistolla.


2. Onko sinulla sisaruksia?
Isoveli löytyy.


3. Olitko päivähoidossa vai kotihoidossa?
Sekä että. Olin kotihoidossa kolmevuotiaaksi ja äitini toimi perhepäivähoitajana voidakseen pitää minut ja veljeni pitkään kotona.


4. Oliko teillä lemmikkieläimiä?
Muutama marsu, aivan ihania kuikuttajia ja putputtajia. Ikävä on vieläkin.


5. Muistatko aikaa, kun ei vielä ollut lapsilla turvaistuimia, vaan keikuttiin etupenkkien välissä tai tapeltiin sisarusten kanssa siitä, kuka saa istua edessä?
En, koska meidän piti aina tunnollisesti istua kiinni turvavöissä. :D


6. Oliko sinulla mielilelua?
Ihan pienenä sellainen pötkylämarsu (vaikken silloin edes tiennyt sen olevan marsu) sekä traagisen lapsuusmuiston aiheuttanut hylje. Unohdin sen matkalla mummolaan erääseen kahvilaan ja vanhemmat lohduttivat että haetaan paluumatkalla. Pysähdyimme kuitenkin paluumatkalla eri kahvilassa enkä koskaan saanut joka paikassa mukanani ollutta ihanaa pikku hyljettä takaisin. Itkin sen perään varmaan viikkokausia. Myöhemmin tulivat sitten Natan ja Hennan myötä pikkaraiset.


7. Muistatko mitä sinusta piti tulla isona?
Näyttelijä, journalisti tai kirjailija.


8. Olitko ns. näkymätön kiltti lapsi vai jokapaikan apina?
Ehkä vähän se jokapaikan apina. Olin luokan pelle. Olisikin ollut parempi, että olisin syntynyt pojaksi. Tempaukseni olisivat olleet silloin varmaan vähemmän tuomittavia.. :)


9. Kuljitko pihoilla leikkimässä, kotiavain kaulassa roikkuen?
Voi kyllä!


10. Nukuitko valot päällä?
En, mutta meillä oli pistorasiassa pieni oranssi yövalo lohtua antamassa. Pimeä oli pienenä pelottavaa.


11. Lempilastenohjelmasi?
Niitä oli niin monta.. Meillä näkyi music tv kun olin pieni ja sieltä tuli lauantaisin ihan pistämättömiä piirrettyjä kuten Transformers, He-Man ja Inspector Gadget. Lisäksi Maija Mehiläinen oli ihan ykköslemppari. Niin ja katsottiin tietysti kaikki mahdolliset luonto-ohjelmat ja historiikit. Silkkitie, avara luonto jne..


12. Muistatko ensimmäistä koulupäivääsi?
Muistan! Istuimme pulpetteihin ja minun pulpetistani putosi kenkä mikä nauratti minua ja silloista bestistäni Pyryä melkein kuoliaaksi asti.


13. Keräilitkö jotain?
Pikkaraisia ja tarroja. Yhdessä vaiheessa kaikkea W. A. Mozartiin liittyvää sekä karkkipapereita.


14. Mikä oli lempiaineesi alaluokilla?
Liikunta, biologia ja äidinkieli.


15. Olitko koulukiusattu tai -kiusaaja?
Jonkin verran kiusattu.


16. Mitä harrastit?
Pianonsoittoa, partiota, yleisurheilua, ratsastusta, uintia, modernia tanssia ja myöhemmin vähän aikaa jazz-tanssia.


17. Ystäväsi?
Muut kerrostalokakarat. Heidän kanssaan lähinnä yhteisleikkejä esim. Kirkkis eli kirkonrotta, puupersis, keinupersis ja joskus kymmenen tikkua laudalla. Lisäksi isoveli otti välillä mukaan seikkailuleikkeihin isompien kanssa, serkkujen kanssa leikittiin länkkäriä ja turtlesia, koulusta pari tyttöä, poikapuolinen lapsuudenystäväni jonka kanssa oltiin kuin paita ja peppu, myöhemmin Nata ja Henna joiden kanssa muodostettiin tiivis tyttökolmikko.


18. Mieluisin muistosi jostain ensiluokkien tapahtumasta?
Sain kahmittua kaikki pääroolit aina kouluesityksissä.


19. Minkälainen oli ensimmäinen opettajasi?
Pienen lapsen silmissä hirviö, lohikäärme ja hullu noita-akka. Löi koulukaveriani, repi minua käsivarresta niin että tikit vaan paukahteli kyljestä eri suuntiin. Huusi, raivosi, käytti fyysistä väkivaltaa. Edelleen muistan miten piirsin taululle täydellisen A:n, mutta hän opasti kirjoittamaan sen väärin ja kun tein mitä käskettiin, hän rutisti kaikin voimin käteni nyrkkiinsä ja pakotti kirjoittamaan yhä uudestaan ja uudestaan sitä kirjainta väärin väittäen etten osaa. Ei se kipu, mutta se nöyryytys koko luokan edessä. Lisäksi hän kiusasi armotta lukihäiriöisiä oppilaitaan, antoi aiheetta jälki-istuntoa ja levitteli oppilaidensa yksityisasioita.


20. Oliko vanhemmillasi tiukka kuri?
Ei oikeastaan. Meihin luotettiin ja rangaistuksia (esim. kotiarestia) tuli vain aiheesta.


21. Miten perheesi lomaili?
Kävimme ulkomailla kerran vuodessa siitä asti kun täytin viisi. Ihania, unohtumattomia rantalomia. Lisäksi vietimme aikaa mummolassa oikein kunnon maaseudulla. Ikävä noita huolettomia ja ikuisesti jatkuvan tuntuisia lapsuudenkesiä.


22. Lempiruokaasi natiaisena oli?
Niitä oli monta.. Ehkä saslikki, kalaseljanka, muusi ja perunat, maksalaatikko puolukoilla ja hernekeitto. Sekä siskonmakkarakeitto.


23. Tupakoitiinko teillä sisätiloissa?
Ei todellakaan. Päinvastoin, meitä valistettiin jo varhain tupakoinnin haitoista ja pyrittiin pitämään huoli, että vanhemmat näyttävät aina esimerkkiä. Isälleni oli kauhea paikka kun löytyi ikivanha valokuva 70-luvulta jossa hän sytyttää tupakan. :D


24. Mitä asioita pelkäsit?
Haita, sotaa, luurankoja ja salamoita. Salamoita sen vuoksi, että ajattelin luurankojen ilmestyvän niiden päähän. Jos yöllä katsoi yksin ukonilmaa ikkunasta saattoi luuranko löytää lapsen kasvot ja paistaa tämän uunipadassa ruuaksi.


25. Onko sinulla nykyään jo omia lapsia?                                                                   

Ei, mutta haluaisin kyllä lähiaikoina.