Talvella on vittumaista olla atoopikko.
Ensinnäkin joka hemmetin suihkun jälkeen täytyy kulkea iho nypyllä kuin jokin saakelin kiitospäivän kalkkuna ja hampaat kalisten venttaamassa että kosteusvoide imeytyy. Samalla iloiset ihottumaläiskät paukahtavat kuin tyhjästä kirvelemään ja kutisemaan käsivarsiin ja selkään. Varmaan ihan vaan siitä ilosta että talvella ei voi mennä ulos kosteampaan ilmastoon että iho saisi hengittää. Ehei. Talvella sitä ollaan iho kiristyen ja kuivuutta ratkuen sisällä saamassa sähköiskuja joka saamarin viltistä tai sukasta joka osuu edes varpaankärkeen. Tukkakin nousee pystyyn ilman tupeerausta ja johdan sähköä vähintäänkin samalla kaliiberilla kuin kuparilanka.
Entä sitten kuntosalin jälkeen? Jos kehtaa punaläikikkäänä mennä suihkuun, alkaa sen jälkeen kaappien välinen piilokuikuilu ja jotenkin perverssin oloinen julkinen rasvaus jonka jälkeen on kuin valkean kokovartalosotamaalauksen tehnyt inkkari. Tukka nötteröllä päälaella ja alasti vaivihkaa hypellen. Tissit vaan heilahtelee kun yrittää vähän viuhtoa käsivarsilla pientä tuulenvirettä jotta se valkoinen kerros imeytyisi pikkuhiljaa ihoon. Ja sitten kumminkin alkaa hävettämään ja tyytyy vetämään hynttyitä niskaan niin, että tissiliivit menee kosteasta ihosta kiemuralle ja muut vaatteet tarraavat ihoon kuin jokin saakelin liima nahkapalaan. Siinä sitä yrittää taistella hampaat irvessä vaatetta ylleen ja rullata paitaa suoraksi ja nyppiä alkkareita persvaosta esiin.

Sitten jos erehdytkin valittelemaan kurjaa oloasi jollekulle niin kohta on sulle tarjolla kymmenen hyvää ja yksitoista totista neuvoa miten paranet ja pääset elävien kirjoihin. Kuten se hemmetin avantouinti. Ei siinä auta kuin nyökytellä ja hymistä hitto olevansa samaa mieltä saarnaajan kanssa, koska auta armias jos erehdyt toteamaan sitä joskus kokeilleesi eikä se hirveämmin auttanut.. ja että on lisäksi ilman autoa vuorotyöläisenä miltei mahdoton raijata nahkansa johonkin helvetinkuuseen pieneen jääreikään itteensä dippaamaan kolmesti viikossa, niin siitähän se vastapuolen riemu vasta repeää! Kun sinä et katso itse tiedä mikä on parhaaksi kun se on muitakin auttanut ja luuletko olevas jotenkin erikoisempi kuin he? Että itsestäs on vaan kiinni se parantuminen ja terveyden vaalinta, kun et mitään viiti sen eteen tehdä niin kärsi perkele. Voi jumalauta että ihmiset osaa joskus repiä vielä isomman aukon sinne missä jo ennestään on jos et kyynelsilmin kiitä näistä kauniista ja viisaista neuvoista. Vaikka olet jo itse kokeillut ja kivaa oli, muttei iho siitä sen kummemmaksi muuttunut. Samaa pergamenttia ja käsittelylle arkaa kuin aina ennenkin.

Voi itku kun tulisi jo kesä ja kunnon aurinkoiset ilmat. Saisi tätä nahanriekaletta taas parempaan kuntoon ja ehkä voisi lääkitystä puolittaa, käydä uimassa eikä tarttisi hävetä niin maan hemmetisti kun näyttää ihan ruttotautiselta. Helekatin talvi. Kele.

End of ketutuksen multivuodatus.